dilluns, 22 de juny del 2009

GAROÑA, EL DEBAT DE LES NUCLEARS

Us recordeu dels anys 80 quan va sorgir la polèmica de les nuclears? Les manifestacions a València per tal de no instalar la central de Cofrents. Us recordeu del 'Nuclear no, gràcies'. Doncs, em sembla que haurem de torcar-li la pols a les pegatines i pins.
En els últims dies ha ressorgit esta discussió com a conseqüència del possible tancament d'aquesta central. La veritat és que hi ha opinions per a tots els gustos.
Els que estan a favor de mantindre-la oberta ens diran que:
- Es una central segura.
- Hi ha llocs de feina que cal mantindre.
- Som un país deficitari energèticament i necessitem totes les fonts d'abastiment.
- D'on traiem l'energia que produeix, si es tanca? Els rebuts de llum ens constaran més cars?
Els que estan a favor de tancar-la ens diran que:
- Contaminarem menys i disminuirem el volum de residus nuclears.
- Ha finalitzat la seua vida útil i no podem exposar la població a riscos innecessaris.
- Garoña sols produeix l'1% del que es consumeix a Espanya i podria reorganitzar-se la producció.

La veritat és que és un autèntic trencacaps. Si a més afegim que és una promesa electoral del president, ja tenim un altre punt calent i d'enfrontament del curs polític quan, en realitat, siga el que siga el que s'acorde, no podem supeditar la política energètica al criteri arbitrari i electoralista del dirigent de torn, perquè estes polítiques ens costen diners a tots els ciutadans en el rebut que pagem mensualment. Per tant i des del meu punt de vista, seria encertada la decisió de tancar la central si s'inicien els treballs per a canviar la producció de la central per altres energies alternatives: parcs eòlics, parcs solars, o altres mitjans de producció neta. Si s'investiga en energies més netes, que ens donen qualitat de vida sempre que puguem disposar de la indústria per a fabricar-les i exportar-les a altres països. Si no tot queda com una demostració d'ideologia, sense mesurar les conseqüències econòmiques i socials que comporta. En definitiva, per a mi 'Nuclear, no gràcies', però amb solucions alternatives i de futur.


sideBar2