divendres, 20 de juliol del 2012

ATEMPTAT RADIOFÒNIC


Per l'estiu de 1999 i cami d'Almuñecar (Granada), escoltava en RNE un programa que em va captivar, 'Hoy no es un día cualquiera', i al capdavant del qual una locutora, Pepa Fernadez, feia que el mati dels que anomenava 'escuchantes', fóra més plaent. Jo crec recordar que aquest programa no el va començar aquesta locutora, però el que sí que és cert es que amb ella el programa ha tingut, té i no se si tindrà una dimensió extraordinària. 

Per als que no heu escoltat mai aquest programa, es tracta d'un magazín que es fa els matins dels dissabtes i dels diumenges, des de les 8 fins l'1 del migdia. Té una programació d'espais en el quals es tracten temes diversos com economia, temps, escacs, comptes,  espais musicals, viatges, epitafis i cementeris, coloquis d'actualitat, entrevistes amb gent de l'escena, escriptors i tot aquell personatge public que tinga interés per als radiooients. En el temps en què he pogut escoltar aquest programa, Pepa la conduït perfectament, amb una preparació, profesionalitat i frescura en els coloquis i entrevistes, que no havia escoltat mai. Em sorprenia molt quan entrevistava a un escriptor per a parlar al voltant d'algun llibre recentment publicat i com indagava junt a l'autor en els continguts i en els apartats que ella volia destacar o quan en l'algun col·loqui, feia intervencions que et feien pensar que aquesta dona no se li escapava cap detall del programa, ni dels contertulis, que el vivia de principi a fi amb una gran intensitat.

Els seus col·laboradors l'admiren i ha tingut l'encert de recuperar alguna que altra veu per a la ràdio que ja havia sigut oblidada als mitjans de comunicació. És el cas de Jose Maria Iñigo i Angel Pavlosky. També ha donat a coneéxer a contertulis i col·laboradors que han aportat el seu particular estil.

És un programa que ha obtingut premis importants per la seua llavor cultural, informativa, formativa i divulgativa. Aquest programa ha recorregut diverses vegades la geografia espanyola i ha gaudit del reconeixement de la gent on ha anat que, al cap i a la fi, és el gaurdo mès important del que pot presumir: que a la gent, als 'escuchantes', els agrada aquest programa i la manera de conduir-lo de la seua conductora. És una llàstima que els actuals mandataris no pensen el mateix que els milions de persones que, al llarg d'aquestos anys, hem pogut gaudir-lo. Deuden ser, els pobres, sords, perqué es inadmissible que es plantegen la substitució d'aquest programa i de la seua locutora.

Desafortunadament, el cas de Pepa no es un cas aïllat: Juan-Ramon Lucas el locutor i periodista que feia el programa del mati 'EN DIAS COMO HOY' i Toni Garrido que feia el programa del vespre 'ASUNTOS PROPIOS', també estan en el punt de mira, el primer ja ha sigut sustituït i el segon pensa que després de l'estiu no continuarà.

S'equivoquen els nous dirigents si els programes de més audiència, tant com costa això de guanyar, se'ls carreguen. No s'assabenten que els mitjans no poden estar al servei dels polítics. Ho han enmerdat tot i segueixen sense vore que aquestes mesures són el pitjor remei per a la seua ceguesa.

Punxa el vincle i podràs accedir a la següent direcció d'Internet perquè pugues solidaritzar-te amb la iniciativa de recolzar la permanència en RNE de Pepa Fernandez, de José Ramón Lucas i de Toni Garrido.

HUMAN RIGHTS PETITION


M'agradaria deixar-vos el podcast amb que finzlitza la tretzena temporada el programa No es un día cualquiera de Radio Nacional de España, dirigit i presentat per Pepa Fernández. Escoltarem a manera d'acomiadament cinc cançons molt especials escollides per l'equip i els seus col·laboradors.

                                
                                                Punxa damunt per escoltar el podcast

sideBar2