dissabte, 25 de gener del 2014

MANTES I MOROCRISTIANS ALS CARRERS DE BOCAIRENT

Amb la Publicació, l'Acapte de Sant Blai i les desfilades de les nits del Ciri, Bocairent s’enfila a la que serà la seua setmana gran, començant per la nit de Caixes, l’Entrada, el dia de Sant Blai, les ambaixades i acabant el dia del Sant Crist, a més, marca l’inici del cicle de festes morocristianes a la resta de poblacions. Les actuals festes bocairentines van nàixer amb influencies de les celebracions que es feien a la veïna ciutat d'Alcoi i pel clima d’eufòria patriòtica viscuda per les victòries en la guerra de Marroc. La tradició diu que en 1859, el Consell General de la Vila de Bocairent, va votar les celebracions que haurien de completar la festivitat religiosa de Sant Blai. L'any següent es van votar les fetes de moros i cristians. Encara que el possible origen cal trobar-lo en la festa de la Soldadesca, que començaria a prendre importància a partir de 1741, a càrrec de la Companyia de Soldats de la Vila, formada per arcabussers, piquers i mosqueters que al llarg del segle XIX, aquestes milícies, com en tants altres pobles es van convertir en companyies de festers, filaes o comparses.

El patronatge de la festa no està relacionat amb la lluita entre moros i cristians, com és el cas de Sant Jordi. A Bocairent, ve donat per la desaparició de la diftèria, malaltia que afectava greument la vila i pel procés d'insaculació, on Sant Blai substituirà a Sant Jaume com a patró.

La festivitat litúrgica de Sant Blai es celebra el 3 de febrer, després de la Candelera, a Occident i l'11 de febrer en Orient. Blas de Sebaste va exercir com a metge fins que va ser proclamat Bisbe de Sebaste en Armènia, actual Sivas a Turquia. Considerat dins de la religió com una figura important ja que tenia el do diví de curar la gent. Sant Blai ha arribat fins als nostres dies com a protector de les malalties de gola per haver salvat un xiquet de morir ofegat amb una espina de peix. Com diu el refranyer:

Sant Blai Gloriós, deixa el xiquet i emporta't la tos.

Vos deixe un tall de veu del programa Ser Historia de la Cadena Ser dirigit per Nacho Ares en el qual podreu escoltar a Paco Satorres que ens ajudarà a interpretar i conèixer un poc més les covetes dels moros de Bocairent.

 
 Punxa damunt per escoltar el tall de veu


 Imatge de la bitàcola de MARIANO - BOCAIRENT

També pots llegir:

sideBar2