dimecres, 28 de desembre del 2022

RELÍQUIES DELS SANTS REIS D'ORIENT

En 1164, l'emperador alemany Frederic Barba-rossa va regalar a la ciutat de Colònia, en concret al seu arquebisbe Reinaldo de Dassel, les relíquies dels Reis d’Orient, les mateixes que havien estat traslladades des de la Terra Santa a Milà, i, des d'ací a Colònia. Milers de pelegrins van començar a arribar a Colònia per a veure el ric tresor dels llegendaris Reis. I , per a contindre un tresor com aquest, en 1248, es va iniciar la construcció d'una catedral que hauria d’estar a l'altura: la de Colònia. Hui, és un dels monuments gòtics més impressionants d'Europa la construcció del qual va durar més de 600 anys.

Va ser un llarg el camí que van recórrer les relíquies abans d'arribar a la seua actual llar. Tot es va iniciar l'any 300 de la nostra era quan l'emperadriu Elena —mare de l'emperador romà Constantí— es va dedicar a rescatar relíquies religioses. Encara que no se sap com, a Saba va localitzar les despulles dels Reis i va ordenar el seu trasllat a Constantinoble —l'actual Istanbul— on van romandre durant tres segles en una capella ortodoxa. Després, les relíquies van ser traslladades a Milà per a donar prestigi a aquesta ciutat. Però, quan va arribar Frederic Barba-rossa, amb les seues guerres de conquesta, va saquejar el nord d'Itàlia i la ciutat de Milà i es va emportar amb ell les relíquies a Colònia en un accidentat viatge.


exterior i interior de la catedral de Colònia

Els pelegrins, com els turistes en l'actualitat, se sorprenien en veure les dimensions i els fastuosos decorats de l'església. I és que les seues torres s'eleven 157 metres per damunt de la ciutat, les seues portes de bronze són colossals, i la seua longitud és de 144 metres per 45 d'ample i 43 d'altura, la qual cosa la col·loca entre les 10 esglésies més grans del planeta.

A més de totes les dades arquitectòniques colossals de la catedral, el Tresor dels Reis d’Orient és igualment important. Està situat darrere de l'altar major i és una peça d'orfebreria medieval en or massís finament decorada amb personatges bíblics. El reliquiari és un gran sarcòfag triple, daurat i ricament decorat, considerat el més gran del món occidental.  En aquest joier es contenen, segons la tradició, les restes i relíquies de Melcior, Gaspar i Baltasar, els Reis d’Orient.

En la ficció podeu llegir la novel·la Baudolino (2000) d’Umberto Eco, en la qual es descriu la trobada i la identificació de les relíquies dels tres Reis així com el trasllat fins a Colònia.

*article publicat a la revista Reis 2023 


sideBar2