dissabte, 26 de desembre del 2015

SANT ESTEVE

Dies de tradicions, d’àpats generosos i tertúlies familiars llarguíssimes. Hui 26 de desembre dia de Sant Esteve, segon dia de Nadal. Passa que, moltes vegades, fem les celebracions sense saber-ne ben bé els orígens.


Sant Esteve se celebra l’endemà de Nadal perquè se’l considera el primer màrtir (proto màrtir) de la cristiandat, va morir apedregat per l’enveja que generava a les classes dirigents, sobretot religioses. A la cultura cristiana es considera que el dia en què moren els màrtirs, de fet “neixen”. Sant Esteve en morir, va nàixer com a sant, i l’Església el situa, per tant, l’endemà del naixement de Jesús. Una qüestió deferent és saber per què fem festa a casa nostra, per Sant Esteve.

Com recordareu, Catalunya, formava part de la “Marca Hispànica” de l’imperi franc en que es va establir que l’endemà de cada pasqua (PAS) seria festiu. És precisament per això que els pobles de la cristiandat carolíngia preservem aquest llegat, l’endemà de la Pasqua de la Nativitat del Senyor (Sant Esteve), l’endemà de la Pasqua de la Resurrecció del Senyor (El dia de la mona) i a molts pobles el segon dilluns de pasqua (la Pasqua granada)… I per què es va decidir de “festejar” més les pasqües? Per poca història que recordeu sabeu que al segle VIIIé (732), hi va haver la batalla de Poitiers o de Tours. En aquesta, els exèrcits francs van derrotar els exèrcits de la mitja lluna. I segons la tradició ho van fer amb un desavantatge notable d’efectius: 75.000 homes van derrotar un exèrcit musulmà de 400.000. L’esdeveniment va parar la invasió d’Europa per part dels musulmans i va preservar el cristianisme com la fe dominant durant un període en què l’islam estava arrasant les restes dels antics imperis romà i persa. L’any 768 va ser coronat emperador Carlemany, els exèrcits del qual arribaven als Pirineus, i que, amb posterioritat a aquesta data va ajudar els comtats catalans en la recuperació de les terres al sud dels Pirineus. En aquest període va tindre lloc l’edicte imperial segons el qual en les seues terres cristianes l’endemà de cada pasqua seria festiu. I des d'aleshores fins ara. Per això és festa per Sant Esteve a casa nostra, i per això a la resta d'Espanya no ho és, perquè no formava part de la “Marca hispànica”.

Així que, si vos és possible, a festejar sant Esteve, el nostre segon dia de Nadal.

Bon Nadal!

També suggerisc i si vols pots llegir més sobre la influència carolíngia:
sideBar2